Judaisztika az ELTE BTK-n HU    EN
ELTE logo Eötvös Loránd Tudományegyetem > Bölcsésztudományi Kar >
Ókortudományi Intézet > Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék
Dept. logo

Hebraisztika:

Judaisztika diszciplináris minor

A judaisztika diszciplináris minor elvégzése során a hallgató megismerkedik a zsidó történelemmel, vallással és kultúrával, valamint alapszinten elsajátítja a zsidó vallás és kultúra szempontjából fontos nyelv(ek)et is (a klasszikus hébert, a modern hébert és/vagy a jiddist).

A judaisztika minort az ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszéke kínálja. A minor oktatói a tanszék és az MTA Judaisztikai Kutatócsoport munkatársai közül kerülnek ki, valamint alkalmanként vendégelőadók is oktatnak. Az órák jelentős része a Keleti nyelvek és kultúrák alapszak (BA) hebraisztika szakirány óráival közös.

A minorba való belépés feltétele 2015 óta az egyetemi felvétel, vagyis nem szükséges egyes tanegységeket előzetesen elvégezni. A minort nem BA képzésben részt vevő hallgatók is felvehetik. Azonban nem vehetik fel a minort a Keleti nyelvek és kultúrák alapszak hebraisztika szakirányos hallgatói. Kurzusainkon néha angol nyelvű tankönyvet használunk, vagy angol nyelvű szakcikkek otthoni feldolgozását is elvárjuk.

A judaisztika diszciplináris minor szerkezetének részletesebb leírása megtalálható itt.

Az aktuális tanegységlista megtekinthető a következő oldalakon:

A judaisztika minor iránt érdeklődők részére Biró Tamás szolgál további felvilágosítással a biro.tamas@btk.elte.hu email-címen. (Kapcsolat.)