Judaic studies, Eötvös University HU    EN
ELTE logo Eötvös Loránd University > Faculty of Humanities > Institute of Ancient and Classical Studies > Department of Assyriology and Hebrew Studies Dept. logo

Hebrew studies:

   Sorry, but this page can only be found in Hungarian.

Az ELTE Judaisztika „neológia” diák kutatócsoportja

Biró Tamás várja azon hallgatók jelentkezését, akik szívesen részt vennének egy olyan, 2017 őszén induló projektben, amelynek célja a neológia mibenlétének jobb megértése.

A neológia a 19. század közepe óta a magyarországi zsidóság meghatározó irányzata, amely nemzetközi összehasonlításban nehezen helyezhető el a zsidóság kortárs irányzatainak a palettáján. Megértéséhez a 19. századi, 20. századi és kortárs magyar-zsidó társadalom- és eszmetörténet jobb megértése szükséges. Vallástudományi, pszichológiai, antropológiai szempontokból is rendkívül izgalmas, komplex jelenségkörről van szó.

Várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának ehhez az izgalmas kutatási projekthez. Előképzettségtől és nyelvi háttértől függően számos kérdést lehet megvizsgálni, a magyar vagy a német nyelvű sajtó tanulmányozásától kezdve rabbiképzős szakdolgozatok kritikus olvasásán át halakhikus döntvényekig. A hallgató célként tűzheti ki egy szakdolgozat, TDK-dolgozat, tudományos publikáció megírását is – vagy egyszerűen azt, hogy szélesítse látókörét, és tudományos kutatási tapasztalatra tegyen szert.